“De Nederlandse logopedisten protesteren op dit moment nog steeds tegen de wurgcontracten van de grote zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars willen maar 75% van de kosten vergoeden die een goede logopediebehandeling kost. Als de logopedisten de contracten van de verzekeraars niet tekenen, zal de patiënt ook in 2016 zelf een deel van de rekening moeten betalen. Dat kan voor veel patiënten oplopen tot wel €24, – per behandeling. De Nederlandse logopedisten blijven dit onaanvaardbaar vinden”.

Maar wat is er nu precies aan de hand?

De logopedische behandeling wordt betaald vanuit de basisverzekering. Dit is een goede zaak. Vreemd is wel dat binnen de tarieven in de basisverzekering grote verschillen bestaan tussen de zorgverzekeraars onderling. De grote zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ, Menzis en DSW betalen 20-25% onder het NZa-adviestarief. Dit tarief wordt in 2016 grotendeels wel betaald door Multizorg (de Amersfoortse, Ditzo, Beter Dichtbij, IAK, Aevitae, Caresco, ONVZ, VVAA, PNO, Salland, Holland Zorg, Energiek, Zorg en Zekerheid).

En wie bepaalt wat het juiste tarief is?

Het hogere tarief is door de Nederlandse Zorgautoriteit geadviseerd. Dit advies is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen: het is gebaseerd op de kosten die gemaakt moeten worden om de kwaliteit van de logopedie te waarborgen. En dit is precies de reden waarom ongeveer 40% van de praktijken voor 2014 de contracten met de grote zorgverzekeraars niet getekend heeft. Wanneer een praktijk tekent met één van de grote verzekeraars betekent dat dat er minder geïnvesteerd kan worden in de kwaliteit van de logopedische behandeling. Dat zou kunnen betekenen dat uw logopedist geen tijd meer heeft om een uitgebreid verslag te maken, of dat uw kind getest wordt met verouderde tests, of dat de logopedist niet meer aan huis kan komen wanneer uw baby niet goed drinkt of wanneer uw vader/moeder aan huis gekluisterd is na een hersenbloeding. Wij zouden dan moeten werken tegen de beroepscode in en dat is geen goede zaak!

We moeten allemaal bezuinigen, zeker in de gezondheidszorg!

Dat is waar. En ieder heeft zijn eigen idee over waar dat vandaan moet komen. In de logopedie zijn de kosten de laatste jaren toegenomen. “De oorzaak hiervan zijn de bezuinigingen op gemeentelijke- en onderwijsbudgetten. Tot voor kort hadden scholen en consultatiebureaus vaak zelf logopedisten in dienst. De behandelingen van deze logopedisten kwamen niet voor rekening van de verzekeraars. Het aantal behandelingen is dan ook niet gegroeid, maar de kosten komen vaker voor rekening van een verzekeraar”, aldus dhr. de Koning van de branchevereniging voor logopedisten (NVLF). Onze visie hierop is dan ook: laat ons de kwaliteit leveren waar wij voor staan, en beperk daarmee de kosten van langdurige trajecten voor bijvoorbeeld de kinderen met taalproblemen of voor de ouderen met afasie die alleen maar afhankelijker worden zonder communicatiemogelijkheden.

En wat als ik in 2016 naar de logopedist moet?

Dan is het belangrijk om te weten waar u nu verzekerd bent. Kunt of wilt u niet bijbetalen voor de logopedische behandelingen van uzelf of van uw kind, dan heeft u tot 31 december 2016 de tijd om uw verzekering op te zeggen. Voor 31 januari 2017 moet u een nieuwe verzekering hebben afgesloten om verzekerd te zijn van elke zorg. Voor meer informatie: kijk op de website van de logopedist bij u in de buurt.

Zorgverzekering en logopedie