“Een goede communicatie tussen ouder en kind is noodzakelijk voor het welzijn van beiden”      *bron: Babygebaren

In de behandeling van jonge kinderen met spraak/taalproblemen gebruik ik ondersteunende gebaren om het kind weer plezier te laten krijgen in het contact met de omgeving. Wanneer het praten (nog) niet goed lukt maar het kind wel behoefte heeft om te communiceren ontstaat snel frustratie bij zowel het kind als de omgeving. Wanneer met een aantal gebaren het praten ondersteund kan worden, wordt het weer leuk om met elkaar in contact te zijn! Vanuit dit plezier kan de taalontwikkeling in eigen tempo alsnog groeien.

Kinderen leren gemiddeld rond 1 ½ jaar hun eerste woordje te zeggen. Uit onderzoek is echter gebleken dat kinderen al vanaf 6 maanden kunnen leren communiceren (onderzoek wat is gedaan bij dove ouders met horende kinderen). Gebaren blijken uitermate geschikt om te gebruiken als overbrugging in de periode dat een kind al wel taal begrijpt maar zelf nog niet kan spreken. In dit geval kunnen gebaren worden ingezet als een extraatje voor het kind en de ouders. Gewoon omdat het zo leuk is om contact te hebben!

Voor ouders die met hun baby/peuter gebaren willen gebruiken is de cursus “Kijk! Ik praat!” een aanrader (zie Cursussen/workshops).